Tre måne-fenomener

31/01/2018
Skrevet av:
Benjamin Solås

I dag den 31. Januar er utvilsomt en god god dag hvis du interesserer deg for astronomi, og spesielt månen. Du kan nemlig få med deg hele 3(!) fenomener på en og samme gang.

I løpet av onsdag vil skuelystne med blikket rettet mot himmelen kunne se noe så sjeldent som en «blå måne». Dette er et fenomen som inntreffer en gang omtrent hvert tredje år, og vil si at man opplever to fullmåner innenfor en kalender måned, skriver VG.

Begrepet «blå måne» har ingenting med fargen på månen å gjøre. Alle måner, samt den blå, har som regel samme farge.

Men at det er to fullmåner i samme måned er ikke det eneste som er spesielt med onsdagen. Månen vil også være en såkalt «supermåne», og oppleves dermed større og lysere enn vanlig. Dette skyldes at månen befinner seg så nær jorden som mulig.

I tillegg til dette inntreffer også et tredje fenomen. Enkelte, om de har god nok sikt, vil også se at månen blir farget rød. Dette er fordi jorden står midt mellom solen og månen, og det vil dermed bli en såkalt måneformørkelse.
Dette skjer fordi månen befinner seg i jordens skygge, noen som ifølge NASA sist skjedde i 2015.
Du kan dermed bli vitne til tre forskjellige uvanlige månefenomener i dag. En blå supermåne som blir farget rød.
Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard skriver på sin nettside at en «blå måne» formørkelse ikke har blitt sett på omtrent 152 år, altså i 1866. Fenomenet vil ses best nord i landet.
Så med mindre det blir overskyet i Bodø i kveld er altså dette en usedvanlig god dag å bruke på å se opp mot himmelen.

Kommentarer